Pravidla pro perfektní pivo

Kvalitně ošetřené a načepované pivo je nezbytnou součástí spotřebitelského zážitku.

Základní pravidla

Čerstvost
Čerstvost

Čerstvost

Čerstvost piva a jeho chuťové vlastnosti jsou ovlivněny dobou od naražení jednoho sudu/tanku.

Nejdříve narážejte sudy, které jsou ve skladu nejdéle.

Netlačte pivo vzduchem ​


Dodržujte dobu naraženého sudu max. 4 dny

Při dodržení zásady zamezíte nesprávné vůni, chuti a kalné barvě piva.

Technická kvalita
Sanitace

Sanitace

Sanitaci provádějte minimálně 1x za 14 dní.

Doporučujeme pravidelný proplach vodou.


Při provádění správné sanitace se vyvarujete poškození chuti a vůně piva, zákalu a rychlé kazivosti.

Volba tlačného plynu

Volba tlačného plynu

Nepoužívejte kompresor (vzduch)

Využívejte CO2 nebo jiný směsný plyn (Biogon)


Správný tlačný plyn zajistí perfektní kvalitu piva. Tlačení vzduchem ohrožuje říz a pěnivost piva, které je kyselé a rychle se kazí.

Pravidla skladování

Pravidla skladování

Nejdříve narážejte sudy, které jsou ve skladu nejdéle.

Vyvarujte se vysokých skladovacích teplot – dodržte alespoň méně než 25°C , chraňte sudy před přímým sluncem.

Udržujte sudy i skladovací prostory v čistotě.

Se sudy manipulujte šetrně.

Před naražením nechte sud alespoň 24 hodin odpočívat.


Při dodržení pravidel zamezíte nadměrné pěnivosti, kalné barvě, nesprávné chuti, vůni a nedostatku řízu.

Čistota zařízení

Čistota zařízení

Výčepní prostor udržujte v čistotě

Narážecí hlavy nepokládejte na zem a udržujte je v čistém stavu

Výčepní kohouty pravidelně oplachujte vodou


Čistota zařízení je pro kvalitu piva nezbytná. V opačném případe může být chuť a vůně piva poškozená (zákal, pivo může zapáchat a rychle se kazit).

Pravidla skladování

Práce s kelímkem

Kelímek se před čepováním piva nemusí proplachovat vodou.

Doporučujeme styl čepování pivo/pěna.


Do kelímku zásadně nesaháme.

Postup mytí skla

Postup mytí skla

Výčepní prostor udržujte v čistotě

1. Nejprve vylejeme zbytky piva do odpadu

2. Vypláchneme sklo vodou od hrubých nečistot

3. Umyjeme sklo kartáčem a určeným přípravkem na mytí skla

4. Vypláchneme sklo studenou vodou

Z hygienických důvodů a možného ovlivnění chuti piva důrazně nedoporučujeme pivo čepovat do neumytého skla

Suchá sklenice
Bubliny piva se usazují na stěnách sklenice.
Pivo

Velké bubliny
Jarová pěna je důsledkem špinavé sklenice.
Pivo

Špinavá, resp. mastná sklenice
Pivo nezanechává stopy na sklenici (kroužkování).
Pivo

Správné mytí skla zabezpečí, že bubliny neulpí na stěně sklenice, pěna bude mít správnou barvu i konzistenci a pivo bude kroužkovat.
Správná technika a čepování

Nadvakrát

Otočný kohout

Nadvakrát

Nejčastější chyby ovlivňující chuť a vzhled piva

Čepování z výšky:
Pivo přichází do styku se vzduchem, čímž oxiduje a tedy zvětrává. Dopadem z výšky se tvoří nadměrné množství pěny a pivo přichází o říz. Suchá pěna je nevzhledná a ulpívají na ní nečistoty.
Pivo

Odkapávání do sklenice pod pípu:
Odkapáváním pivo nabývá na teplotě, přichází o říz i pěnivost a mění se tak negativně jeho chuť.
Pivo

Odkapávání:
Pěna piva propadává, tvoří se nadměrné bubliny, pivo přichází do kontaktu se vzduchem a rychleji oxiduje.
Pivo

Dolévání piva:
Doléváním již dříve načepovaným pivem ztrácí pivo říz, nabývá na teplotě a vzhled je neestetický.
Pivo

Prasklá sklenice:
Sklenice může poranit hosta, působí velmi nereprezentativně.
Pivo

Odhazování pěny:
Pivo získává suchou pěnu, která není estetická, pěna rychleji padá, chuť se negativně mění.
Pivo

Správnou technikou čepování se vyhnete špatné konzistenci, míry pěny a nedostatku řízu. Pivo navíc bude kroužkovat.

Každodenní rutina výčepního

Před směnou
Před směnou

Kontrola funkčnosti chladiče

Kontrola tlaku tlačného plynu

Kontrola čistoty kohoutů

Kontrola čistoty myčky skla

Kontrola nastavení kohoutů / průtoku

Vizuální a senzorická kontrola kvality piva

Během směny
Během směny

Proplach výčepního vedení vodou po každém vyprázdnění sudu

Pravidelná kontrola náplně myčky skla a koncentrace mycího prostředku

Po směně
Po směně

Odražení naraženého piva

Zavření přívodu tlačného plynu

Proplach a demontáž (platí pouze pro otočný kohout) hubice kohoutu vodou

Umytí myčky skla dle doporučeného postupu

Troubleshooting

řešení problémů vzniklých během čepování

Pivo neteče

– Není otevřený ventil na láhvi s tlačným plynem

– Není otevřený kohout na rozvaděči plynu

– Není správně na sudu naražena narážecí hlava

– Není otevřený kompenzátor na výčepním kohoutu

Pivo teče a je teplé

– Chladič není zapojen v elektrické síti

– Znečištěný nebo zakrytý výparník chladiče

Pivo příliš pění

– Pivo bylo naražené příliš brzy po převozu

– Porucha chladiče

– Sanitace není provedena v doporučeném intervalu

– Není nastaven optimální tlak tlačného plynu

– Je zalomená pivní nebo plynová hadice

– V pivním vedení je cizí předmět (úlomek z plastové krytky)

– Netěsnost pivního vedení

– Nevhodný tlačný plyn

Pivo nepění

– Nevhodný tlačný plyn

– Sanitace není provedena v doporučeném intervalu nebo kvalitě

– Špatně umytá sklenice

– Nedodržení ideálního času naražení sudu (sud příliš dlouho naražen)

Pivo nemá správnou vůni nebo chuť

– Špatně provedená sanitace

– Dlouhý interval mezi sanitacemi

– Nedodržení ideálního času naražení sudu (sud příliš dlouho naražen)

Pěna ve sklenici není hustá, po napití nekroužkuje

– Špatná technika čepování

– Špatně umytá sklenice