Domácí čepování

Kvalitně ošetřené a načepované pivo je nezbytnou součástí perfektního pivního zážitku.

Základní pravidla

Jak se správně postarat o sud
Sud

Péče o sud


Po nákupu nechte sud alespoň 24 hodin odpočívat

Skladujte sud na temném, čistém a suchém místě s teplotou mezi 5° a 10°C

Spotřebujte sud ideálně do 4 dnů a maximálně do 7 dnů od jeho naražení

Na konci každého dne sud odražte a propláchněte pípu vodou

V případě možné volby tlačného plynu volte směsný plyn N2:CO2 nebo CO2

Udržujte zařízení v čistotě, včetně kohoutu, naražeče a odkapávače

Jak čepovat jako profík
Sud

Čepujte jako profík

Na hladinku


Čepujte do umytých, opláchnutých a studených sklenic

Správně načepované pivo:
• Má bílou a smetanově hustou pěnu bez bublin• Má optimální teplotu 6 – 8 °C • ..kroužkuje!


Čepujte jednoduchou variantou „najednou“

Čím pohostit hosty

Čím oslnit chuťové buňky I.

Hovězí steaky v pivní marinádě s pepřem

hovězí steaky

• 4 hovězí steaky cca 250g

• 2 stroužky česneku

• 100ml Gambrinus Polotmavá 12

• 2 polévkové lžíce hnědého cukru

• 2 polévkové lžíce worcestru

• 1 polévková lžíce limetkové šťávy

• 1 polévková lžíce olivového oleje

• sůl podle chuti


Steaky osušíme.


Česnek utřeme nebo prolisujeme. Pivo, cukr, worcester a olej mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidáme nadrcený pepř a utřený česnek a promícháme.


Marinádu nalijeme do hlubokého talíře, dáme do ní maso a necháme dvě hodinky proležet, poslední půlhodinu při pokojové teplotě, občas je otočíme.


Marinádu osušíme a steaky krátce grilujeme. Hotové osolíme.

Čím oslnit chuťové buňky II.

Kuřecí steak s marinádou

• 4 kuřecí steaky

• 2 polévkové lžíce limetkové šťávy

• hrst nasekaných lístků hladkolisté petržele a pažitky

• malá chilli paprička

• 1 kávová lžička hnědého cukru

• 2 polévkové lžíce Kozel Mistrův ležák

• 2 polévkové lžíce olivového oleje


Z ingrediencí vyšleháme marinádu, kterou rozdělíme na polovinu.


První polovinou potřeme steaky a necháme alespoň hodinu marinovat.


Okapané steaky osolíme a grilujeme na středním plameni.


Hotové maso potřete před podáváním druhou polovinou marinády.

Kniha Plzeň na talíři

Celá publikace k dostání zde.

QR kód