Domácí čepování
Kvalitně ošetřené a načepované pivo je nezbytnou součástí perfektního pivního zážitku.
Základní pravidla
Jak se správně postarat o sud
Péče o sud
Po nákupu nechte sud alespoň 24 hodin odpočívat
Skladujte sud na temném, čistém a suchém místě s teplotou mezi 5° a 10°C
Spotřebujte sud ideálně do 4 dnů a maximálně do 7 dnů od jeho naražení
Na konci každého dne sud odražte a propláchněte pípu vodou
V případě možné volby tlačného plynu volte směsný plyn N2:CO2 nebo CO2
Udržujte zařízení v čistotě, včetně kohoutu, naražeče a odkapávače
Jak čepovat jako profík
Čím pohostit hosty
Čím oslnit chuťové buňky I.
Hovězí steaky v pivní marinádě s pepřem
• 4 hovězí steaky cca 250g
• 2 stroužky česneku
• 100ml Gambrinus Polotmavá 12
• 2 polévkové lžíce hnědého cukru
• 2 polévkové lžíce worcestru
• 1 polévková lžíce limetkové šťávy
• 1 polévková lžíce olivového oleje
• sůl podle chuti
Steaky osušíme.
Česnek utřeme nebo prolisujeme. Pivo, cukr, worcester a olej mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidáme nadrcený pepř a utřený česnek a promícháme.
Marinádu nalijeme do hlubokého talíře, dáme do ní maso a necháme dvě hodinky proležet, poslední půlhodinu při pokojové teplotě, občas je otočíme.
Marinádu osušíme a steaky krátce grilujeme. Hotové osolíme.
Čím oslnit chuťové buňky II.
Kuřecí steak s marinádou
• 4 kuřecí steaky
• 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
• hrst nasekaných lístků hladkolisté petržele a pažitky
• malá chilli paprička
• 1 kávová lžička hnědého cukru
• 2 polévkové lžíce Kozel Mistrův ležák
• 2 polévkové lžíce olivového oleje
Z ingrediencí vyšleháme marinádu, kterou rozdělíme na polovinu.
První polovinou potřeme steaky a necháme alespoň hodinu marinovat.
Okapané steaky osolíme a grilujeme na středním plameni.
Hotové maso potřete před podáváním druhou polovinou marinády.